Zo draagt ptthee bij aan meer biodiversiteit in Nederland:

Hoe meer kruiden we in kunnen zaaien bij boeren,
hoe meer biodiversiteit we in Nederland kunnen herstellen.

1. Kruiden van Nederlandse boeren

Boeren zijn letterlijk grootgrondbezitters. Zij beheren het grootste gedeelte van de Nederlandse (landbouw)grond. Juist om die reden slaan wij de handen ineen met hen: samen met boeren hebben we toegang tot veel grond. Door onze kruidenmengsels in te zaaien op de randen van hun akkers en weilanden, creëren we weer plek voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Zo herstellen we samen met boeren de biodiversiteit in Nederland.

Puur natuur

Onze kruiden weten niet wat het is om bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen. Die gebruiken die boeren waar wij mee werken niet. Zo zijn wij allemaal verzekerd van natuurlijke Nederlandse kruiden, zonder poespas.

Henk den Hartog

Henk en Wilma van biologische boerderij Hartstocht. Foto door Maartje Strijbis

2. Kruiden oogsten en drogen

Na de oogst worden de kruiden gewassen. Dan zijn ze klaar om gedroogd te worden. Voordat we er thee van maken, worden ze vermalen. We oogsten nooit alle kruiden die we inzaaien. Minimaal de helft laten we staan zodat de insecten er van kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden op komen. Langzaam aan neemt de natuur het zo weer over.

Zaaien

Oogsten

3. Eerlijk verdienmodel

Met de productie van Nederlandse kruiden creëren we een nieuw verdienmodel voor boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit.

Omdat we het belangrijk vinden dat boeren ook financieel de effecten van meer biodiversiteit merken, geven we de boeren een vergoeding voor de kruiden. Zo creëren we een verdienmodel rondom biodiversiteit voor boeren.

Biodiversiteit thee

4. Jij blij, 🐝blij, wij blij! 🙂

Dat is nog eens een win-win-win situatie! Jij geniet van de lekkerste thee, vogels, vlinders en bijen genieten van meer biodiversiteit op het platteland en wij creëren samen met boeren en landschapspartners een verdienmodel rondom biodiversiteit. Zo herstellen we samen onze Nederlandse natuur.

Op weg naar 100% Nederlandse kruidenthee

Deze zomer zijn de eerste Nederlandse kruiden geoogst. Daarnaast kopen we nu nog extra kruiden in om de voorraad op peil te houden. Ook als we in de toekomst mogelijk een keer een mislukte of te kleine oogst hebben kunnen we extra kruiden inkopen om onze voorraad aan te vullen. De kruiden die we inkopen zijn zoveel mogelijk biologische gecertificeerde en in veel gevallen zelfs voorzien van het Demeter keurmerk. Demeter is een kwaliteitskeurmerk, speciaal voor biodynamische landbouw en voeding. Zo verzekeren we iedereen van een heerlijke kop thee.

insecten terug brengen

Klaar voor je eerste bakkie?